Mina Hönsraser

Wyandotte höns

Kommer från USA på 1870 -talet och namnet kommer från en indianstam. Fungerar bra som värphöns och som kött. Finns både vita och mer färggranna. De är fina och runda i formen. En stor, snäll och självständig ras som fungerar bra både som värphöns och som kött. Det finns inte mycket dokumenterat om denna ras.

Skånsk Blommehöna
Skånsk Blommehöna. Den största Svenska lantrasen.

Dagens skånska blommehöna härstammar från tre gårdsflockar i byarna Vomb, Tofta och Esarp i Skåne. De värper bra och får ljusbruna (ibland något prickiga)  skal. Äggen väger runt 60 gram. De är inte så jätte intresserade av att ruva. Namnet blomme kommer från den blommiga fjäderskruden. En trevlig ras som är mycket sociala, men också ganska kaxiga. Färgerna varierar med brungula till svarta med vita inslag. Tuppen är mycket ståtlig med sina långa stjärtfjädrar och kan ha även ha inslag av både blått och grönt. De har god aptit, särskilt under uppväxten. Den kan vara lite svår att könsbestämma i tidig ålder eftersom den utvecklas långsamt. De var nästan utrotade på 1970 talet och är därför genbanksanslutna för att bevaras. Om man ska avla på denna ras måste de därför separeras från andra höns.

Mille Fleur
Mille Fleur (även kallad Benbefjädrad eller Sabelpoot)

Mille Fleur är en benbefjädrad urdvärg. En hönsras som härstammar från Holland. där namnet är Sabelpootkriel. Den omnämns redan på 1600-talet och finns avbildade på gamla målningar. Namnet kommer sig av att benen är fjäderbeväxta, vilket ger den en lätt vaggande gång.  Det kan även förekomma att individer har skägg. Den finns i flera färgvarianter, den så kallade porslinsfärgade varianten har en prickig eller blommig fjäderdräkt och efter detta kallas den ofta även för Mille FleurTusen blommor. En höna väger cirka 650 gram och en tupp väger cirka 750 gram. Äggen är vita och äggvikten är cirka 40 gram. Hönorna värper bra och de är oftast villiga att ruva och ta hand om sina kycklingar. Rasen är sällskaplig och pigg utan att vara flaxig, är dekorativ och lätt att få tam. Deras benbefjädring kan vara lite svår att hålla ren. Rekommenderar en ren och torr miljö.

Dvärgkochin
En fluffig Dvärgkochin höna

Dvärgkochin är en dvärgras från Kina. Den är en av de så kallade urdvärgarna och ska inte förväxlas med vanliga Kochin. Det är en robust och tålig dvärghönsras som är lugn och går lätt att få tam. Den är en god värprare och äggen ljusa och väger ungefär 30 gram. Hönorna ruvar gärna och ser efter sina kycklingar väl. Det finns många godkända färgvarianter för dvärgkochin.  Utseendemässigt ger den ett kompakt intryck och har befjädring även på ben och tår. Fjäderdräkten är mjuk och dunrik. Rasen finns även i friserad variant. En höna väger cirka 750 gram och en tupp väger cirka 850 gram.

Serama
Serama höns är majestätiska

Mina serama är mycket stolta och ser riktigt majestätiska. De går upprätt och har en liten kam. Bröstet är högt och framtryckt, och vingarna rör nästan vid marken, vilket får dem att se ut som att de står i givakt, och stjärten hålls högt. hönsen är förmodligen döpta efter den thailändska kungen Raja Sri Rama. Han var känd för sitt majestätiska utseende. Serama är en dvärhöna med ursprung från malaysia. Det är den minsta hönsrasen i världen. Rasen skapades under tidigt 1970-tal av WeeYean Een från Malaysia, men ursprunget går tillbaka till 1600-taletoch väger mindre än 500g. De är bara 15-25 cm höga och ett resultat av avel av japanska och malaysiska dvärghöns. Äggen är ungefär hälften så stora som normalstora ägg och lite beige i färgen. De ruvar gärna, men det är få kycklingar som överlever. För övrigt är de mycket beskyddande föräldrar. Kycklingarna får sällan samma färg som mamman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s