Spelar utseendet någon roll?

Eftersom jag nyligen gjort en operation som påverkar mitt utseende, så ställer jag mig frågan om det spelar någon roll.

Inte helt lätt att svara på. Jag fick ett annat utseende på köpet när mina käkar opererades efter en lång tids tandreglering. Jag tycker att jag hade vart dum om jag inte hade avslutningsvis hade gått med på denna operation. Om det är till det bättre för min del? Ja. Tandregleringen gjorde att jag fick ett ännu mer framträdande underbett. och endast två tänder nuddade vid varandra. Jag har aldrig gillat att vara med på bild , då mitt ansikte alltid såg väldigt konstigt och förvridet ut. Så jag är nöjd, även om jag inte kan se det slutgiltiga resultatet ännu p.g.a svullnaden.

I stort så tycker jag att det är en komplicerad fråga. Om utseendet spelar någon roll? Det är klart det spelar en stor roll för en person som lider av hur den ser ut. Samtidigt som det som är fint eller fult sitter i betraktaren öga. Där finns inga rätt eller fel utan enbart en känsla. Om jag lägger in lite ironi i det här ämnet, för att jag som person har svårt att låta bli. Så är man inte snygg för sin egen del, utan för andras. Man kan alltid strunta i att titta i spegeln. Men man är snäll och försöker att ge andra lite ögongodis. Allvarligt talat varför ska man bry sig om hur man ser ut? Jo svaret är inte så lustigt. Det beror faktiskt på andra, och det är heller inte deras fel. Har man ett mycket annorlunda utseende, så blir man behandlad annorlunda.

Nu har jag ingen forskning bakom detta resonemang, men jag har en egen filosofi. Och jag ber om ursäkt om jag kränker någon. Om en person är väldigt ful eller väldigt snygg, så blir man osäker och man vet inte  vart man ska kolla eller hur man ska bete sig. Personer som umgås med varandra tenderar att vara ganska lika till utseendet. Det är många gånger lättare att få jobb om man har ett sött utseende. Är man inte lika söt så kanske man blir utstött, mobbad och har svårare att få en partner. Det här är sådant som alla vet om, men ingen pratar om. Men finns det någon naturlig förklaring till det här fenomenet?

Det kan vara så att urtidsmänniskan utvärderade utseende i förhållande till friskhet. Om man skilde sig för mycket från mängden kanske man var sjuk. Då överlevde bara de starkaste. Eller är det så enkelt att vi bara vill ha något att vila ögonen på? Vi får också lära oss redan i tidig ålder vad som är fint och fult. Det börjar i familjen och fortsätter på förskolan. Man ska välja vilka kläder man ska ha och man lär sig utvärdera vad som är snyggt och vad som är fult. Sedan lär man sig av alla ideal på tv och på annan media. Jag tror att det här är ett gigantiskt problem som sitter i våra gener. Och som tyvärr alltid kommer att finnas. Det är inte konstigare än att vi vill ha snyggt hemma. Vi vill ha en snygg partner också att titta på.

Det vi måste göra för allas bästa är att bli mer medvetna om att vi har detta medfödda beteende. Att vi i tid och otid dömer andra efter deras utseende. Och vi som har problem med våra utseenden måste också tänka på att vi dömer andra omedvetet. Mår du för dåligt över ditt utseende prata ned en doktor eller psykolog. Om du ska göra en förändring gällande titt utseende så gör det för din skull och inte för någon annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s