Våra rötter och det sociala arvet

Är vi som vi är p.g.a våra rötter och har vi ett beteende som kommer från det sociala arvet?

Jag besökte en grav för ett tag sedan. Det var min pappas farfars familjegrav i Fagersta. Det var en varm dag i slutet av maj, då jag var på väg till jobbet. Jag stannade halvvägs till jobbet och efter en stunds grubblande stannade jag bilen, för att sedan ringa mitt jobb för att sjukanmäla mig. Sedan vände jag bilen och begav mig från Eskilstuna mot Fagersta och jag visste exakt var jag var på väg. Jag skulle besöka min fars farfars grav för att se om den fanns kvar. Hela resan verkade det som om det var något i luften som gjorde resan förutbestämd. Precis som det känns nu när jag skriver detta, så kändes jag styrd av någonting att fullföra detta. När jag kom in i Fagersta så hittade jag direkt till kyrkogården, trots att jag bara vart där en gång 25 år tidigare som 15 åring. Väl framme bytte jag T-shirt i bilen och promenerade sedan in på . – Jävla fågeljävel, svor jag högt av den överraskande händelsen. Det var första gången som jag blev nedskiten av en fågel. Jag flinade lite för mig själv och tittade mig omkring i fall att någon hade sett detta underliga fenomen som egentligen var en ganska lustig situation. Här står jag och svär på en kyrkogård helt nedskiten tänkte jag och gick mot bilen. Jag kom då att tänka på att detta nog var en äldre kyrkogård och att det borde finnas en nyare i anslutning till denna. Väl tillbaka i bilen bytte jag återigen T-shirt och tvättade av byxorna lite med min vattenflaska som jag hade i bilen. Jag klev ur bilen och tände en cigarett funderade ett slag på om jag skulle söka vidare nu när jag ändå hade åkt ca 100 km.  När jag fimpat ciggen hoppade jag in i bilen och åkte vidare på gatan förbi kyrkan och upptäckte ett kapell och ytterligare en gravplats. Jag var nu ordentligt pissnödig, men parkerade ändå och knallade in på kyrkogården för att söka vidare efter min fars farfars familjegrav.  Det kändes väldigt skumt att knalla omkring där kl: 11:00 en måndagsmorgon med arbetskläder och kolla in gravar med ett till synes nästan besatt blick. Jag spatserade ner för några trappor och gick in till höger bakom en häck och kikade ner och där läste jag. Erik Mattsson och vidare maka och söner. Jag hade hittat rätt nästan omgående. Funderade ett slag på om detta var ödet och att det nog var skatans förtjänst att jag kom fram. Jag stirrade på graven en stund, tog ett kort fast jag tyckte detta kändes olustigt,. Gick sedan till bilen för att köra vidare.

Påverkan i sekel, eller ”det sociala arvet”

Jag kom plötsligt att tänka på vad min morbror brukade säga gällande förtäring av tobak, alkohol och social status i allmänhet. Han påstod att alla dessa dåliga vanor berodde på det sociala arvet och att man inte kunde påverka detta särskilt mycket, utan det var som det var med den saken. Med närmare eftertanke så kan man ana att min fars barndom även kan ha präglat mig och min barndom. Den tanken hade aldrig slagit mig tidigare, men det kan faktiskt förklara en hel del. Det kan t.ex. förklara varför min far var så konflikträdd så att han gjorde allt han kunde för att slippa gräl. Det kan förklara varför han inte sa mer än jaha när han märkte att jag hade börjat röka, eller jaha när jag hade tatuerat mig. Det kan också förklara varför han aldrig kom till min skola på föräldramöte eller över huvud taget visade sig där. Enda gången som han var med, så att jag kunde visa mina klasskompisar att jag hade en pappa var i tredje klass då vi spelade brännboll en försommarkväll. Då måste jag ha tjatat länge på honom. Nej förresten, han stannade en vinter med lastbilen utanför skolgården och vinkade till mig för att ge mig mössan som jag hade glömt hos honom. Det jag vill komma till är att hans egen barndom måste ha präglat honom så han blev den han blev. Jag älskade min far över allt annat, men när man tänker tillbaka på hur han måste haft det som barn så kan man bli lite ledsen och sorgsen. Min farfar och farmor var alkoholister. Min farfar arbetade på valsverk och min farmor hade hjärtproblem. I allmänhet så skötte de väl sig i samhället, men en lön från en fabriksarbetare äts ganska fort upp av fyra barn och om man dessutom har alkoholproblem så får man nog vända på slantarna mer än en gång. Vad skolan beträffar så var mina föräldrar skilda, men jag tror att min pappas barndom  påverkade honom även där. Min pappa bytte skola så gott som varje år, då min farfar fick jobb på olika platser hela tiden. Så hans föräldrar var nog inte så mycket engagerade i hans skolgång. Min farfars temperament påverkade säkerligen gällande min pappas konflikträdsla. En gång berättade min pappa att farfar t.o.m. fått sparken en gång för att han hade klippt till en chef. Allt detta har nu satt sina spår i mig fast jag aldrig har givit detta en tanke på varför. Jag är rätt så rädd för konflikter och väljer mina strider med omsorg. Jag kan ibland tycka att man kanske engagerar sig mer i skolan än vad som borde vara nödvändigt. Jag kan också tycka att många saker är världsliga ting och bryr mig inte så mycket om dem precis som när min pappa bra sa  -jaha, när jag börjat röka eller när jag visade min tatuering. Nu slutligen förstår jag att det kan ligga en nypa sanning i vad min morbror brukar säga.-” Det beror på det sociala arvet.”

Jag minns hur mycket jag saknade min pappa när jag var liten. Detta har påverkat mig mycket i min papparoll. Särskilt när jag en dag separerade från min sambo. Jag ville då fortfarande alltid finnas där för mina barn i alla lägen. Jag ville ge dem den trygghet som jag själv inte fick av min far. Än idag kan jag nästan längta ihjäl mig efter honom, fastän han varit död i över tio år.

Far och son tid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s