Operation

Operation
Bild på mig innan käk operation.

Tandreglering som Vuxen Då var det dags för en käk operation

Nu kan jag snart visa mitt leende igen. Har haft tandställning i över två års tid och ska nu om en vecka avsluta med en operation av käken. Mina tänder har alltid suttit alldeles för tätt och min käke är lite sned. Dessutom har jag underbett och bara två tänder som kontaktyta. Det är ingenting som man kanske direkt reagerar på när om man ser mig. Men det har varit ett bekymmer för mig gällande självkänsla och mun hygien. Är man dessutom rökare och kaffe älskare, så gör det inte saken bättre. Har dessutom arbetat som bagare tidigare och stoppat i mig en hel del sötsaker. Nu när tänderna sitter som de ska, så ska även käken rättas till. Både över och underkäken kommer att kapas för att synkroniseras. Jag blir sövd och operationen sker inifrån munnen. Just nu är jag mest orolig för narkosen, smärtan efteråt kan jag leva med. Läkarna säger att jag kommer att gå på morfin efteråt, så det ordnar sig nog. Sedan får jag bara äta soppa och liknade i tre veckor. Redan som tonåring fick jag tandställning. På den tiden fick jag prova på flera stycken varianter. Det var snoddar, gom tandställning, och en stor plast ställning som täckte hela munnen. Nu fick jag räls på en gång och tandläkarna har varit så snälla. Som tonåring var det en plåga och ingen tandställning gjorde någon nytta. Tandläkaren frågade mig om jag blivit tappad som barn. Det kanske såg så ut, men det var inte snällt sagt. Nu kan jag skratta åt det. Tänderna och käkarna växte som de ville och till slut gav tandläkarna på tandregleringen upp. Enda lösningen som de kunde se var en operation i framtiden om jag ville det. Då tänkte jag att det räckte. Jag ville aldrig mer gå till tandläkaren. Jag hade spenderat tre år med återkommande besök hos dem och sedan ger de bara upp. Det skulle ta tio år innan jag gick på ett tandläkarbesök igen. Denna gång p.g.a tandvärk. Nu går jag till tandläkaren kontinuerligt på årliga undersökningar. En dag för tre år sedan så berättade jag om mina erfarenheter för min privat tandläkare. Hon sade att hon hade kontakter inom specialist tandvården och frågade om hon skulle skicka ett mejl till dem. För att kolla upp detta med fortsatt behandling och operation. Jag blev förvånad och sade – okej, vi provar. Några månader senare var jag i tandregleringens våld igen. Fast den här gången var det helt annorlunda. Nu för tiden är de mycket proffsigare på kundbemötande och allt är annorlunda när man är vuxen. tandläkaren lyckades t.o.m få kostnaden subventionerad, så jag betalar endast för vanlig vårdtaxa. Vill nu tacka alla snälla människor som hjälpt mig och jag tror att allt kommer gå bra.

2 reaktioner till “Operation

  1. Hej Matsson, hoppas att operationen gick bra, jag kan känna igen det du skriver, jag tappade en tand ganska tidigt i livet och tandläkarskräck gjorde att jag gav fasen i att göra något åt det, men det störde mig som fasen, så här i efterhand fattar jag inte varför jag inte tog tag i det tidigare, men… bättre sent en aldrig för ca tio år ersatte min tandläkare gluggen med ett tandimplantat, jag har glömt bort den där otäcka känslan jag hade av att gluggen skulle synas, speciellt om man träffade nya människor.

    Gilla

    1. Tack Klingsten med familj! Ja det räcker att bli skrämd när man är liten, för att det ska sitta i länge. På den tiden förstod de inte att de skulle vårda patienterna. Det känns ganska okej nu. Försöker hålla koll på alla tabletter. Kan ändast dricka vätska än så länge. Om man slipper ha ont och kan sova mycket. Så blir det nog snart bättre.

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s